Parzenie kawy to prosty proces i tak naprawdę jedyne, co musi zrobić pijący, to poczekać, aż będzie gotowa. Ale co jeśli nie chcesz czekać? Co jeśli chciałbyś mieć swoją kawę natychmiast i nie chciałbyś przechodzić przez wszystkie kroki związane z jej przygotowaniem? Jak być może wiesz, na rynku istnieje wiele metod/urządzeń/produktów, które właśnie to robią. Niektóre z tych metod są znane od wieków, inne to nowe, innowacyjne sposoby parzenia kawy. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów:
French Press – Prasa francuska wykorzystuje fusy kawowe i gorącą wodę. Kawa jest parzona poprzez wciśnięcie fusów w dół, tak aby były całkowicie zanurzone w wodzie, a następnie pozostawienie ich w spokoju podczas parzenia. Nie ma potrzeby mieszania ani przerzucania fusów, jak w przypadku zwykłego ekspresu przelewowego. Po 4 minutach tłok wchodzi w górną część, wypychając wszystkie fusy naraz do nowej komory poniżej, gdzie czeka na nie filtr. Po wylaniu kawy, wszystko co musisz zrobić to posprzątać.
Aeropress: Jest to idealny wybór, jeśli nie masz wielu zapasów kuchennych. Jest jednoczęściowy, więc nie ma nic do czyszczenia, i wymaga tylko gorącej wody do zaparzenia (nie wymaga prądu). Wszystko co robisz, to wkładasz zmielone ziarna do cylindra w kolejności filtru (tak, aby było je widać przez plastik), zalewasz gorącą wodą, czekasz około 3 minut, a następnie naciskasz na cylinder, aż cały płyn wycieknie spomiędzy fusów.
Drip: Najpopularniejsza metoda parzenia kawy polega na podgrzaniu wody za pomocą dowolnego naczynia kuchennego, zalaniu nią fusów z kawy w filtrze, który siedzi wewnątrz innego naczynia lub karafki (dripper), i pozwoleniu, by kapała dzięki grawitacji ciągnącej ją w dół.
Zapraszamy na stronę http://cityislife.pl/, gdzie znajdziesz wiele ciekawych inspiracji.